انواع سیم چین و کابل بر کدام اند؟
سیم چین انبری است برای بریدن سیم. برخلاف تمام دیگر انبرها سیم چین برای نگه داشتن چیزی بین آروارهایش طراحی نشده. عمل بریدن درسیم چین نه مشابه قیچی بلکه به شکل یک گوه صورت میگیرد و آروارههای سیم چین، سیم را در محل مورد نظر مثل یک تبر کوچک قطع میکند. سیم چینها معمولا دارای روکش عایق هستند و برای قطع کردن سیمهایی از جنس مس، برنج، آهن، آلومینیوم و فولاد استفاده میشوند. اگرچه ابزارهای دیگری مثل انبردست و دم باریک هم توانایی بریدن سیم را دارند اما سیم چین به این علت که مخصوص همین کار طراحی شده قدرت بیشتری دارد و راحتتر سیم را میبرد.
مدلهای مختلف سیم چین برای بریدن سیمهای نازک تا کابلهای ضخیم طراحی و ساخته شده اند که جنس و شکل آروارهها و طول دسته در قدرت این وسیله موثر است و باید دقت داشت هر مدل را متناسب با کاربرد آن استفاده کرد تا به زبانهها فشار بیش از حد وارد نشود.
کف چین
سیم چینها معمولا بعد از برش مرکز سیم را تیز میکنند که به خاطر شکل گوه مانند آروارههاست. اما نوعی از سیم چینها نیز هستند که لبه آنها بر خلاف سیم چینهای معمولی، گوهای به شکل مثلث قائم الزاویه است یا به عبارت دیگر سیم چین های معمولی دو لبه تیز دارند اما کف چین یک لبه تیز دارد و لبه دیگر تخت است.
این مسئله باعث میشود بعد از قطع سیم، یک لبه، که لبه مورد نظر ماست صاف باقی بماند و نوک تیز نشود. این مسئله شاید برای کسانی که با سیم های برق کار میکنند اهمیت چندانی نداشته باشد، اما برای کسانی که از سیم چین برای ساخت جواهرات یا وسایل استفاده میکنند اهمیت زیادی دارد.
کابل بر
سیم چینهای معمولی برای بریدن کابل طراحی نشده اند و حتی بریدن سیمهای ضخیم هم با آنها به سختی صورت میگیرد. برای این منظور از کابل برها استفاده میشود که عملکردی کاملا مشابه سیم چین دارند، با این تفاوت که تیغه و دستههای قویتری دارند که آنها را مناسب بریدن سیمهای کلفت و کابلها میکند. برخی مدلها دستههای بلندتری دارند که بریدن کابلهای حتی کلفتتر را راحتتر امکان پذیر میکند.
کابل بر جغجغه ای
داخل این کابل بر یک سیستم چرخ جغجغه قرار گرفته. با فشار دادن دستههای انبر دهانه انبر سفت میشود، اما نه به طور کامل. سیستم جغجغهای اجازه میدهد دهانه انبر فقط بستهتر بشود و باز کردن دستهها موجب شل شدن دهانه انبر نخواهد شد. یعنی انبر فقط در یک جهت که آن هم سفتتر شدن دهانه است حرکت میکند که مشابه عملکرد آچارهای جغجغهای است. این سفت شدن دهانه با حرکت دسته ادامه پیدا میکند تا زمانی کابل بریده شود یا فرد دکمه مخصوص باز کردن انبر را فشار بدهد. این سیستم باعث میشود علاوه بر اینکه بریدن کابل راحتتر بشود، با فقط یک دست هم بتوان این کار را انجام داد.
ویدیویی کوتاه از نحوه کار کابل بر جغجغه ای
کابل بر هیدرولیک
کابل برهای معمولی برای بریدن کابلهای مسی و آلومینیومی مناسب هستند، اما قدرت آنها برای بریدن کابلهای کلفت فولادی اصلا کافی نیست. برای این کار کابلبرهای هیدرولیک ساخته شده اند. داخل دسته این انبر یک پمپ هیدرولیک قرار دارد که با فشار دادن دسته دهانه کابل بر را تنگ و تنگتر میکند. این وسیله بسیار قدرتمند است و بسته به نوع آن نیرویی معادل ۴ تن یا بیشتر تولید میکند. مدلهای دیگری نیز وجود دارد که پمپ هیدرولیک روی دسته قرار نگرفته و با یک شلنگ به تیغه کابل بر متصل است.
ویدیویی کوتاه از نحوه کار کابل بر هیدرولیکی
مطالب مرتبط:
کارکرد انبردست و دم باریک چیست و انواع آن کدام است؟
انواع قیچی مفتول بر چه کاربردهایی دارند؟