راهنمای خرید دستگاه چسب حرارتی
چسب حرارتی یک از پرکاربردترین ابزارها در پروژههای کوچک خانگی، تعمیرات ساده و حتی ساخت کاردستیها است. از کاغذ و مقوا گرفته تا چوب، پارچه، شیشه، چرم، پلاستیک، فلزات و حتی جواهرات را میشود با این چسب به هم متصل کرد. اتصال قطعات برای تعمیر و کار روی پروژههای ساده با چسب حرارتی به سادگی و با کیفیت و مقاومت خوبی قابل انجام است البته به شرط آنکه فشار یا کشش خیلی زیادی به آن وارد نشود، خود قطعه در معرض حرارت شدید قرار نگیرد و بر اثر حرارت چسب هم دچار آسیبدیدگی نگردد.
اساس کار این دستگاه بسیار ساده است. چسب داخل دستگاه قرار میگیرد و حرارت میبیند. دستگاه چسب حرارتی معمولا برقی است یا با باتری کار میکند و چسب را تا دمای تقریبی ۱۰۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد حرارت میدهد. چسب از طریق فشار دست یا ماشه دستگاه، وارد نازل آن میشود و از نازل به سمت قطعه مورد نظر هدایت میگردد. به این ترتیب چسب حرارت دیده، ذوب شده به سطح مورد نظر میرسد و پس از مدت کوتاهی هم با سرد شدن، به حالت جامد برمیگردد و قطعات را به هم میچسباند.
نکات لازم برای خرید دستگاه چسب حرارتی
دستگاههای چسب حرارتی از نظر عملکرد، ابعاد و قیمت انواع گوناگونی دارند که هر کدام نیازهای بخشی از بازار مصرف را پوشش میدهند. دستگاههای برقی دائما باید به سیم برق متصل باشند ولی مشکل تمام شدن باتری را ندارند و معمولا قدرت و سرعت کار با آنها هم بیشتر است. دستگاههای شارژی در مقابل آزادی عمل بالایی دارند و به راحتی میشود با آنها در هر جایی کار کرد.
بیشتر دستگاههای چسب حرارتی، ماشهای دارند که با فشردن آن چسب وارد دستگاه میشود و بعد از داغ شدن روی سطح مورد نظر میریزد. به علاوه این ماشه کمک میکند سرعت ذوب شدن چسب را هم بهتر کنترل کرد ولی در برخی مدلها چسب باید با فشار دست وارد محفظه ذوب بشود که گاهی باعث جریان غیریکنواخت چسب میشود.
زمان گرم شدن دستگاه از فاکتورهای مهم مورد بررسی است. گرم شدن اولیه دستگاه میتواند در مدلهای مختلف بین ۱۵ ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد. سرعت ذوب کردن چسب هم بسیار مهم است و درواقع سرعت کار با دستگاه را تعیین میکند. این فاکتور برحسب گرم یا کیلوگرم در ساعت نشان داده میشود.
اندازه نازل، سایز چسب و شکل نازل هم از عوامل موثر در کیفیت نهایی کار است که باید متناسب با نیاز فرد انتخاب بشود.
به طور کلی سرعت عملکرد دستگاه و راحتی در دست گرفتن آن از مهمترین عواملی است که باید پیش از خرید مورد بررسی قرار گیرند. به همین منظور هم بعضی سازندگان امکان تنظیم توان دستگاه را به آن اضافه میکنند. به این منظور دستگاه ها برای کارهای سبکتر روی توان پایین و برای سرعت دادن به کار روی درجات بالاتر تنظیم میشوند.
امکان تنظیم درجه حرارت هم یکی دیگر از آپشنهای این ابزار است. دمای پایینتر مثل ۱۲۰ درجه برای موادی مثل مقوا و کاغذ مناسب است و دماهای بالاتر نزدیک به ۲۰۰ درجه برای بیشتر کاربردهای خانگی و تعمیرات موادی مثل شیشه، چوب، پلاستیک، سنگ و فلز.
اندازه دستگاهها هم در بازار مختلف است. برای ظریف کاری دستگاههای کوچکتر و برای کارهای حجم بالا دستگاههای چسب حرارتی بزرگتر وجود دارند.
نوشتههای مرتبط برای مطالعه بیشتر: