| | |

برای خرید دریل به چه نکاتی باید توجه کرد؟ انواع دریل کدام اند؟

دریل ابزاری برای ایجاد سوراخ روی سطوح مختلف است. یک ابزار برش به نام مته به نوک دریل وصل می‌شود و نوک این مته روی محل مورد نظر برای ایجاد سوراخ قرار داده شده، سپس دکمه‌ی دریل فشار داده میشود و دریل شروع به دوران مته می‌کند. چرخیدن مته با سرعت بالا سطح مورد نظر را سوراخ میکند و داخل آن یک حفره ایجاد میکند. علاوه بر ایجاد حفره از یک دریل برای گشاد‌تر کردن یک سوراخ موجود،‌ تراشیدن و سوهان کاری ذرات ریز روی سطوح، باز و بسته کردن پیچ‌‌ها و مهره‌ها و حتی مخلوط کردن مواد مختلف در یک ظرف میتوان استفاده کرد.

اولین نشانه‌های استفاده از ابزاری با کارکرد مشابه دریل، که با چرخیدن به دور خود برای ایجاد یک حفره استفاده میشده به ۳۵ هزار سال پیش از میلاد برمیگردد که از سنگ‌های نوک تیز به همین منظور استفاده می‌کردند. در طول دوره‌های بعدی ساخت این ابزار با پیشرفت‌هایی همراه بود. مته کمانی از جمله این وسایل بود که مصریان باستان نزدیک به ۵ هزار سال پیش در کار‌های نجاری خود از آن استفاده میکردند. انواع مختلف دریل های ساده مثل مته فشاری یا دریل دستی که با نیروی دست کار میکنند به مرور و در طی سال ها ساخته شده و مورد استفاده قرار میگرفتند. با توسعه علم و تکنولوژی و با ساخت اولین موتور‌های الکتریکی ساخت این ابزار هم دچار تحولات مهمی شد تا سال ۱۸۸۹ که با تولید اولین دریل برقی این وسیله به جمع یکی از مهم‌ترین ابزار‌ها پیوست.

دریل برقی پس از تولید بنابر پیشرفت‌های تکنولوژی و هم چنین بر اساس نیاز‌ها دچار تغییراتی شد و به مرور مدل‌های مختلفی از آن ساخته شد که هر کدام برای یک کاربرد خاص ایجاد شده بودند. علاوه بر مدل‌های دستی که امروزه به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند مدل‌های برقی معمولی که عموما استفاده میشوند ویژگی‌هایی دارند که با هم متفاوت اند و هر کدام برای یک نوع استفاده مناسبت بیشتری دارند.

دریل شارژی و دریل برقی

دریل‌ها از نظر منبع انرژی در مدل‌های شارژی و سیمی تولید میشوند. مدل‌های شارژی قابلیت حمل و نقل بالایی دارند و به راحتی میتوان آن‌ها را هر جایی استفاده کرد و آزادی حرکت بالایی فراهم می‌کنند. اما در مقابل به خاطر وزن باطری سنگین‌تر از مدل‌های سیمی هستند. قدرت این مدل دریل‌های شارژی را از روی ولتاژ آن می‌شود فهمید. هر چه ولتاژ (V) دستگاه بالاتر باشد قدرت آن بیشتر است و برای کارهای سنگین‌تر میتوان از آن استفاده کرد. برای نمونه اگر به یک دریل برای کارهای سبک و معمول داخل خانه نیاز دارید مدل ۱۲ ولت کافی است اما اگر برای کارهای سنگین‌تر از آن استفاده می‌کنید انواع ۱۸ولت آن تقریبا پاسخگوی بیشتر نیاز‌های شماست. برخی مدل‌ها تا ۳۶ ولت هم تولید می‌شوند که مخصوص کسانی است که به قدرت واقعا بالایی نیاز دارند و به طور معمول برای سوراخ‌ کاری‌های با ابعاد بزرگ و با سرعت بالا از دریل استفاده می‌کنند. قدرت این باطری‌ها، که انرژی ابزار را فراهم میکنند مانند تمامی باطری‌ها با آمپر-ساعت (Ah) مشخص میشود. هر چه این واحد بیشتر باشد دستگاه بیشتر روشن می‌ماند و طولانی‌تر میتوان با آن کار کرد.

دریل‌های برقی یا سیمی مدل دیگر این ابزار هستند که تا مدتی پیش تنها مدل موجود در بازار بودند. با توسعه ابزار آلات شارژی تولید و خرید این مدل در بازار نسبت به گذشته کاهش پیدا کرد ولی این مسئله به این معنی نیست که دریل سیمی استفاده خود را از دست داده. دریل‌های برقی قدرت بسیار بیشتری از مدل‌های شارژی دارند و برای کارهای سنگین مناسب‌ترند. چون به منبع برق وصل هستند در استفاده طولانی مدت مشکلی ندارند و مثل مدل‌های شارژی باطری تمام نمی‌کنند. تنها مشکل در حمل و نقل و جا به جایی آن‌ها و وابستگی همیشگی شان به منبع برق است. قدرت این وسیله از روی توان یا وات (W) آن مشخص میشود و هر چه وات دستگاه بالاترباشد به این معنی است که موتور آن قدرتمند‌تر است. دستگاه‌های با توان پایین‌تر برای کارهایی که نیاز به قدرت چندانی ندارند استفاده میشوند.

سه نظام آچار خور و خودکار

سری یک دریل که به آن سه نظام میگویند قابلیت تنظیم دارد تا مته‌های مختلف که اندازه‌های مختلفی دارند داخل آن قرار گرفته و سفت بشوند. سه نظام دو نوع دارد مدل آچار خور، با یک آچار مخصوص و دندانه‌هایی که روی خود سه نظام قرار گرفته باز و بسته میشود.

سه نظام اتوماتیک که به تازگی به بازار آمده و محبوبیت زیادی هم پیدا کرده نیازی به آچار ندارد و با دست باز و بسته میشود به همین خاطر سرعت کار با آن‌ها بیشتر است. برای مدل‌های کوچک‌تر و ضعیف‌تر که سه نظام کوچک‌تری دارند، مته‌های کوچکتر را میتوان استفاده کرد و دریل‌های قوی‌تر که سه نظام بزرگتری دارند برای مته‌های قطور‌تر هم مناسب اند.

 

سرعت و جهت چرخش دریل

از ویژگی‌های مهم یک دریل سرعت چرخش آن است که با واحد دور در دقیقه (RPM) اندازه گیری میشود. البته باید توجه کرد که این عدد تعداد دور‌هایی که سری یک دریل میتواند بدون مته دوران کند را نشان میدهد. زمانی که داخل دستگاه مته قرار داده میشد و برای سوراخکاری نوک مته روی سطح قرار میگیرد، تعداد دور‌هایی که دستگاه در یک دقیقه میزند به علت اصطکاک کاهش پیدا میکند.

در برخی دستگاه‌ها امکان تنظیم این سرعت وجود دارد. سرعت‌های پایین برای بستن پیچ و سرعت بالا برای سوراخ کردن سطوح سخت مناسب است. بعضی دستگاه‌ها امکان تنظیم سرعت ندارند،‌ بعضی فقط یک یا دو سرعته اند و بعضی دیگر تا ۲۰ سرعت مختلف قابلیت تنظیم دارند. علاوه بر سرعت جهت چرخش هم از ویژگیهای یک دریل است و دربرخی مدل‌ها می‌توان جهت راست گرد یا چپ گرد را تغییر داد. اگر قصد استفاده از دریل به عنوان پیچ گوشتی را داشته باشید باید حتما مدلی را انتخاب کنید که چپ گرد و راست گرد آن قابل تغییر و تنظیم باشد. علاوه بر این گشتاور هم عامل مهمی در نوع استفاده است و وجود گشتاور بالا برای سوراخ کردن سطوح سختی مثل فلز لازم است. برخی مدل‌ها امکان تنظیم گشتاور را هم فراهم میکنند که در بستن پیچ هم کمک میکند.

دریل پیچ گوشتی

هم برای سوراخ کاری استفاده میشود و هم برای باز و بسته کردن پیچ. معمولا از سه نظام خودکار یا بدون آچار در ساخت وسیله استفاده میشود و امکان نصب مته های مختلف و سری های پیچ گوشتی متنوع روی آن وجود دارد. معمولا گشتاور و سرعت این نوع دریل قابل تنظیم است تا بسته به نوع سطح فرد بتواند پیچ را به راحتی باز و بسته کرده و آن را به میزان دلخواه خود سفت کند در واقع هر چه سرعت چرخش کمتر باشد گشتاور وارد به پیچ بیشتر میشود و پیچ راحت وارد سطوح سخت میشود یا میتوان آن را بیشتر سفت کرد. قدرت این نوع دریل در مقایسه با انواع دیگر کمتر است و بیش تر برای سوراخ کردن چوب و فلز استفاده میشود تا ایجاد سوراخ روی بتن.

دریل چکشی

بعضی دریل‌ها خاصیت چکشی دارند. یعنی همزمان که چرخیدن مته باعث سوراخ شدن سطح میشود دریل مثل یک چکش با حرکات رو به جلو و عقب ریز به سطح مورد نظر ضربه هم وارد میکند. این ویژگی برای سوراخ کردن بتون و سنگ و دیگر مواد سخت کمک زیادی میکند و کار را راحت‌تر می‌کند. معمولا دستگاه‌هایی که این توانایی را دارند امکان قطع و وصل کردن آن را فراهم میکنند تا به عنوان یک دریل معمولی هم قابل استفاده باشد.

دریل بتن کن

همچنین انواع دیگری از دریل چکشی هم وجود دارد که علاوه بر قدرت بسیار بیشتری که تولید می‌کنند، امکان حرکت چکشی بدون چرخش مته را هم فراهم میکند یعنی کار قلم و چکش را انجام میدهد و به نوعی یک چکش تخریب کوچک است و به آن دریل بتن کن هم گفته میشود. ابعاد بتن کن دو برابر دریل های معمولی است، قدرت بسیار بالایی دارد و معمولا امکان نصب مته های بسیار بزرگ روی آن وجود دارد. از این وسیله برای کار‌های سنگین که به قدرت زیادی نیاز دارد مثل سوراخ کردن دیوار‌های بتنی ضخیم استفاده میشود. تعداد ضربه‌هایی که یک دریل چکشی میزند را با واحد ضربه در دقیقه (BPM) اندازه میگیرند. این نوع ابزار به نگهداری بیشتر، روغن کاری مداوم و تجهیزات خاصی مثل مته‌های بزرگ و مقاوم نیاز دارد و علاوه بر اینکه خود ابزار قیمت بالایی دارد، نگهداری و کار با آن هم هزینه بیشتری در مقایسه با دریل‌های معمولی دارد.

دریل سر کج

برای استفاده در جاهایی که دسترسی مناسبی وجود ندارد و فضا به گونه‌ای است که با دریل‌های معمولی نمیتوان کار کرد مثل بین دو کمد با دیگر موقعیت‌های تنگ و باریک، یک نوع مخصوص از این ابزار ساخته شده. این نوع را دریل سر کج میگویند. بسته به نوع طراحی و استفاده در نظر گرفته شده، ممکن است سری دریل زاویه ۵۵ یا ۹۰ درجه با دسته داشته باشد.

یک دریل خوب لرزش‌ها را خفه میکند تا علاوه بر این که کم‌تر باعث خستگی دست بشود، به افزایش کیفیت کار کمک کند و عمر دستگاه را هم بالا ببرد. همچنین چنین ابزاری باید دسته‌ای داشته باشد که در دست گرفتن آن راحت‌ باشد. وجود یک دسته اضاف و امکان نصب آن روی دستگاه هم از مواردی است که به کنترل بهتر این ابزار و وارد کردن فشار بیشتر به نوک مته کمک میکند.

 

مطالب مرتبط:

انواع پیچ گوشتی کدامند؟

 

نوشته‌های مشابه