| | |

انواع گیره دستی کدام اند؟

گیره ابزاری برای محکم، مطمئن و بدون حرکت نگه داشتن یک یا چند وسیله و یا شیء مختلف در کنار یک‌دیگر است تا زمانی که کار  روی قطعه مورد نظر انجام بشود. گیره‌ها در انواع مختلف و گوناگونی ساخته می‌شوند برخی از آن‌ها به عنوان یک ابزار ثابت و برخی دیگر برای کار‌های موقتی کاربرد دارند. گیره یک ابزار بسیار پرکاربرد و متداول در نجاری و فلزکاری است و از آن برای اره زدن، سوهان کاری، جوش‌کاری، تراش دادن یک قطعه، سوراخ کاری روی قطعات، چسباندن تکه‌های مختلف به هم و حتی رنگ زدن یک وسیله می‌‌توان استفاده کرد.

در ادامه کاربرد چند مدل از گیره‌های پر استفاده را ذکر می‌‌کنیم.

گیره پیچی

زبانه این نوع گیره با یک پیچ باز و بسته می‌‌شود. وسیله قدرتمندی است، جا به جایی این نوع گیره راحت است و می‌‌توان از آن برای کار در هر نوع محیط و شرایطی استفاده کرد. انواع مختلفی دارد از جمله:

گیره C معروفترین نوع گیره پیچی است. شکل ظاهری آن شبیه حرف C یا G انگلیسی است به همین خاطر به این اسم معروف شده. قسمت انتهایی پیچ و قسمت بالایی گیره‌ که قطعه بین آن‌ها قرار می‌‌گیرد دارای سر تخت هستند که با پیچاندن پیچ این دو سر از هم جدا یا به هم نزدیک می‌‌شوند. معمولا در نجاری و فلزکاری استفاده می‌شود اما استفاده آن محدود به فقط همین صنایع نیست و در بسیاری کارها می‌توان از آن استفاده کرد. در سایز‌های گوناگونی ساخته می‌شود و از مدل‌های کوچک‌تر برای کارهای ظریف و مدل‌های بزرگ‌تر را برای کارهای سنگین که به قدرت بیشتری نیاز است استفاده می‌کنند.

مدل دیگری از همین نوع گیره‌‌ وجود دارد که دهانه آن عمیق‌تر است. این مزیت کمک می‌کند تا این ابزار بتواند به فضاهای داخل‌تر و عمق بیشتری از قطعه دسترسی پیدا کند.

نوع دیگری از گیره‌های پیچی وجود دارد که عملکرد آن مشابه گیره C است با این تفاوت که پیچ آن عمود بر جهت گیره‌ است، همچنین با بستن پیچ دهانه بسته می‌شود اما خود پیچ مستقیما به قطعه داخل گیره فشاری وارد نمیکند. در برخی موارد زمانی که از گیره C استفاده می‌کنیم در زمان سفت شدن به این دلیل که پیچ مستقیما با قطعه در تماس است باعث چرخیدن قطعه می‌شود اما با استفاده از این وسیله این مشکل برطرف می‌شود.

گیره F نوع دیگری از مدل‌های پیچی است که معمولا در نجاری و کار با قطعات ضخیم چوب از آن استفاده می‌شود. عملکرد آن مشابه مدل C  شکل است ولی مزیت آن این است که دهانه آن بسیار بیشتر از مدل c باز می‌شود، این مزیت کمک می‌کند تا قطعات با ابعاد بزرگ‌تری را بتوان داخل آن ثابت نگه داشت. یک آرواره آن ثابت و دیگری متحرک است و در نجاری و مخصوصا زمان چسب کاری قطعات استفاده زیادی از این نوع گیره‌ می‌شود.

گیره نری یا سه طرفه، مخصوص کار روی گوشه‌ها و زوایای خم است و مخصوصا در نجاری برای کار روی لبه‌ها از این مدل استفاده می‌شود. این نوع گیره علاوه بر دو آرواره معمولی یک آرواره سوم هم دارد که مستقیما به محل مورد نظر فشار وارد می‌کند. این مزیت زمانی که لازم است لبه‌ها دقیقا در موقعیت خود قرار بگیرند و همچنین در زمان کار روی قطعات مدور و یا با اشکال نامتعارف کمک زیادی می‌کند.

گیره دو پیچی یا چوبی که جنس زبانه‌های آن از چوب است. از آن جا که چوب نسبت فلز نرم‌تر است. در نجاری زمانی که نباید به قطعات چوب آسیبی وارد بشود یا روی آن‌ها خط و خشی بیفتد از این مدل استفاده می‌شود. از آن جا که این نوع گیره دو پیچ برای باز و بسته کردن دارد می‌توان آن را به صورت زاویه دار هم تنظیم کرد که برای کار روی قطعات با اشکال غیر معمول و یا اجسام مخروطی شکل و مورب بسیار مناسب است.

گیره دندانه دار معمولا در فلزکاری، جوشکاری، قالب ریزی و دیگر صنایع فلزی کاربرد دارد. عموما گیره‌های قدرتمند و قوی‌ای هستند که حتی در صنعت هم از آن‌ها استفاده می‌کنند. برخی انواع آن میله‌های بسیار بلندی دارند که کار روی قطعات بسیار بزرگ فلزی را امکان پذیر می‌کند.

گیره سریع

در این نوع گیره مکانیزمی به کار رفته که به کاربر اجازه می‌دهد تا با سرعت بسیار بیشتری و تنها با یک حرکت دهناه را باز و بسته کند. برای کار کردن با این وسیله بر خلاف مدل پیچی، فقط به یک دست نیاز است و سرعت کار کردن با آن‌ها بالاتر است. اما این ابزار‌ها معمولا قدرت کمتری از مدل‌های مشابه دارند در نتیجه برای نگه داشتن یک قطعه ممکن است به تعداد بیشتری از این نوع گیره‌های سریع نیاز باشد. همین مسئله باعث می‌شود برای تهیه تعداد بیشتری گیره هزینه بیشتری هم مورد نیاز باشد. به طور کلی سه نوع از این گیره‌ها وجود دارد.

گیره اهرمی قوی‌ترین نوع این مدل از گیره‌هاست. از نظر ظاهری مشابه گیره F است و یک آرواره ثابت و یک آرواره متحرک دارد. تفاوت آن با مدل F شکل در روش بستن دهانه است که در این مدل به جای پیچاندن پیچ، با فشار دادن دسته‌ی اهرمی شکل آن، دهانه ها بسته می‌شود و به دلیل وجود سیستم جغجه‌ای گیره تا زمانی که دکمه‌ی روی دسته آن فشرده نشود ثابت می‌ماند و باز نمیشود. این مدل استفاده‌های متنوعی دارد و در نجاری، فلزکاری، جوشکاری و دیگر صنایع کاربرد دارد.

گیره انبری یا فنری یک مدل دستی کوچک است که از نظرظاهر و همچنین عملکرد شبیه گیره‌های لباس ولی در ابعادی بزرگ‌تر است. معمولا زبانه‌های آن را با پلاستیک نرم می‌پوشانند تا در زمان کار به سطح مورد نظر آسیبی وارد نکند. این مدل برای کار‌های تعمیراتی کوچک مثل چسب یا رنگ زدن قطعات کوچک وسیله‌ای بسیار مناسب است.

گیره تفنگی از دسته ابزار‌هایی است که کاربرد‌های بسیار متنوعی دارد و از خانه گرفته تا تعمیرکاران کوچک و صنایع از استفاده کنندگان این وسیله هستند. روی دسته آن دو دکمه قرار گرفته. با فشار دادن دسته‌ها دهانه گیره هر بار بسته‌تر می‌شود و گیره سفت می‌شود. یک دکمه کوچک‌تر هم روی دسته وجود دارد که با فشار دادن آن گیره رها می‌شود. همچنین برخی انواع این مدل گیره، این ویژگی را دارند که می‌توان جهت آرواره‌های آن‌ها را تغییر داد و از آن‌ها برای فشار دادن یا دور نگه داشتن دو قطعه از یکدیگر هم استفاده کرد.

گیره میله ای

از یک میله فلزی بلند تشکیل شده که زبانه‌های گیره روی این میله قرار می‌گیرند. یکی از این زبانه‌ها به وسیله پیچ باز وبسته شده و دیگری در طول میله آزادانه حرکت می‌کند و برای انجام کار داخل یکی از زبانه‌های موجود روی میله به طور دلخواه ثابت می‌شود. وجود این میله فلزی به مقاومت بیشتر در برابر فشار ناشی از کار‌های سنگین با این ابزار کمک زیادی می‌کند. هر چه طول این میله بلندتر باشد اجسام بزرگتری را می‌توان داخل آن قرار داد و روی آن‌ها کار کرد. همچنین وجود این میله فلزی به خصوص درنجاری به صاف و موازی شدن قطعات چوب که به وسیله میخ یا چسب به هم متصل می‌شوند کمک می‌کند. نوع دیگری هم از این ابزار وجود دارد که به شکل T است، یعنی بخش بالایی آن صاف و کمی پهن است. این شکل مخصوص باعث ایجاد استحکام بیشتر میله می‌شود و به قدرت بیشتر ابزار کمک می‌کند و باعث می‌‌شود بتوان از آن برای قطعات بزرگ‌تر مثل چهارچوب‌ها استفاده کرد.

گیره لوله ای

مشابه گیره میله‌ای است فقط به جای یک میله تخت در وسط آن یک لوله مدور قرار گرفته. بر خلاف اسمش بیشتر در نجاری استفاده می‌شود و در لوله کشی و کار با لوله‌ها کاربردی ندارد.

گیره زاویه ای

برای نگه داشتن اشیاء در یک زاویه مشخص که معمولا ۹۰ درجه است از این وسیله استفاده می‌شود. معمولا برای نگه داشتن گوشه‌ها و یا ایجاد اتصالات مخصوصا اتصال فارسی کاربرد دارد. انواع مختلفی از این وسیله موجود است که البته کارکرد‌های تقریبا مشابهی دارند اما در طراحی با هم متفاوت اند. برخی مدل‌ها یک پیچ برای باز و بسته کردن گیره دارند که عموما برای ایجاد اتصالات استفاده می‌شود و برخی دیگر دو پیچ تنظیم دارند که معمولا برای کار روی گوشه‌ها از آن استفاده می‌کنند. در مدل دو پیچی هر زبانه به طور جداگانه سفت می‌شود در نتیجه برای کار روی قطعات با ضخامت‌های مختلف این گیره کاربرد بیشتری دارد. گیره زاویه‌ای جوشکاری هم مدل دیگری از این وسیله است که مخصوص جوشکاری گوشه‌های قطعات فلزی طراحی شده و ساختار و جنس قوی‌تری و قدرت بیشتری در مقایسه با مدل‌های مشابه دارد.

گیره تسمه ای

برای نگه داشتن قطعات با ابعاد بزرگ و یا با اشکال دایره‌ای یا مربعی، یا قطعات با شکل‌های دیگر استفاده می‌شود. دارای یک نوار بلند و منعطف از جنس معمولا نایلون است که به دور جسم مورد نظر می‌پیچد و آن را سر جای خود ثابت نگه می‌دارد. از آن برای سر هم کردن قطعات ساخته شده مخصوصا قطعات پلاستیکی یا چوبی استفاده زیادی می‌شود.

نوشته‌های مرتبط:

نوشته‌های مشابه

8 دیدگاه

  1. درود، سال نو مبارک، عالی بود اما ایکاش کسی میتونست به اولین سوالی که شده جواب بده چون منم بشدت دنبال این نوع گیره که در چاقو سازی برای سمباده کاری دقیق و پدید آوردن انحنا و ایجاد خط و کم کردن دقیق ویکدست ضخامت تیغه چاقو استفاده میشه کاربرد داره هستم و حتی اسمشم نمیدونم چیه، سپاس

  2. با سلام،گيره اي كه فلزي مثل چاقو رو باهاش نگه ميدارن و با سنباده تسمه اي،سنباده ميزنن اسمش چيه!؟

  3. عالی است. در مدت زمان اندکی توانستم با انواع مختلفی از گیره‌های نجاری آشنا شوم.
    سپاس

    1. امکانش هست چون تمام گیر های دنیا رو نمیشه شناخت ولی ما سعی کردیم پرکاربردترین شون رو قرار بدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.