| | |

انواع چکش کدام اند؟

چکش وسیله ای برای وارد کردن ضربه های ناگهانی به یک شیء است. عمده استفاده چکش برای کوبیدن میخ، آهنگری فلزات، ضربه زدن به انواع قلم و همچنین شکستن اجسام مختلف است. چکش جزء ابتدایی ترین وسایل ساخت بشر بوده و اولین استفاده از چکش های دسته دار به حدود ۳۰ هزار سال پیش از میلاد بر میگردد، اما آنچه که ما امروزه به عنوان چکش میشناسیم با همین شکل و استفاده اولین بار ۳ هزار سال پیش از میلاد و در بین النهرین ساخته شد. علاوه بر این پژوهش های باستان شناسی نشان میدهد استفاده از چکش های نجاری برای کوبیدن میخ حداقل به ۷۵ سال پس از میلاد برمیگردد.

این ابزار که در انواع گوناگونی هم ساخته میشوند در بسیاری مشاغل کاربرد دارند از یک قسمت سری از جنس فلز و یک دسته غیر فلزی (برای جذب ضربه وارده) تشکیل شده اند که با یک گوه مخصوص یا با چسب یا به وسیله هر دو به هم متصل میشوند. قدرت یک چکش از وزن قسمت سری  و همچنین طول دسته آن حاصل میشود.

ممکن است چکش‌ها یک تکه از فلز ساخته شوند، که باعث میشود احتمال جدا شدن کله چکش از دسته از بین برود. برای اینکه ضربه کمتری به دست وارد شود و با هر ضربه لرزش زیادی را به دست وارد نشود و از دست لیز نخورد، روی چکش‌های یک تکه را با یک پوشش لاستیکی یا کائوچویی می پوشانند.

کله چکش‌ها معمولا از فلزهایی مثل فولاد، برنج، برنز و تیتانیوم و یا از چوب، پلاستیک، کائوچو یا چرم ساخته میشود، و دسته آن از جنس چوب، فایبرگلاس یا فلز است. چکش‌های تیتانیومی با وجود اینکه حتی از مدل فولادی هم قدرت بالاتری دارند اما سبک تر از آن ها هستند ولی قیمت بالاتری دارند. علاوه بر کله چکش که به شکل ها و اندازه های مختلفی ساخته میشود، دسته آن نیز در ضخامت ها، قوس ها و شکل با هم متفاوتند.

چکش‌ها برای کارهای مختلف و در انواع مختلفی ساخته میشوند که در ادامه به برخی از آن ها میپردازیم:

چکش نجاری

متداول ترین نوع است که از آن برای هر کاری می توان استفاده کرد. از قسمت پهن آن برای ضربه زدن و تخریب چیزی استفاده میشود. از قسمت پنجه شکل جلوی چکش به عنوان اهرم میتوان استفاده کرد، داخل این قسمت شکافی وجود دارد که برای بیرون کشیدن میخ کاربرد دارد.

چکش سر گرد

کله آن از یک قسمت تخت و یک قسمت گرد تشکیل شده که از آن برای شکل دادن به فلزات و گرد کردن لبه های پین های فلزی و اتصال دهنده ها و همین طور پرچ کاری اسفاده میشود.

چکش جوش زدا

برای پاک کردن پوسته به وجود آمده روی محل جوشکاری استفاده میشود.

چکش آجر

از آن علاوه براین که به عنوان چکش معمولی برای خرد کردن سنگ ها و مصالح استفاده میشود قسمت نوک تیز آن برای شکستن سنگ ها کاربرد دارد.

چکش‌برق‌کاری

بسیار شبیه چکش نجاری است فقط زاویه قسمت جلویی آن متفاوت است و دسته آن ها از فایبرگلاس ساخته شده که جاذب ضربه و عایق برق است.

چکش نرم

سری آن ها از جنسی غیر فلزی مثل چوب یا پلاستیک ساخته میشود. برای ضربه زدن به اشیائی کاربرد دارد که نباید سطح آن ها صدمه ای ببیند.

چکش پونز

برای ضربه زدن به میخ های کوچک و پونز ساخته میشود. معمولا یکی از دو سر آن آهن ربایی است و یک دهانه دارد که میخ داخل آن جایگذاری میشود تا بتوان به راحتی میخ را کوبید.

چکش آهنگری

به طور خاص و با مقاومت بالا طراحی شده تا از آن برای کوبیدن، شکل دادن و خم کردن فلزات بیرون آمده از کوره استفاده شود.

چکش آلومینیومی

برای ضربه زدن به سطوح بدون اینکه سطح مورد نظرتغییر شکل بدهد.

چکش مس و چرم

سر این وسیله از جنس مس و یا با چرم پوشانده شده است و برای ضربه زدن به فلزات بدون اینکه رد ضربه باقی بماند از آن استفاده میشود.

چکش زمین شناسی

یک سر تیز میخ مانند و یک سر پهن دارند که برای ضربه زدن و شکستن سنگ ها استفاده میشود. در واقع میتوان گفت این ابزار نوعی کلنگ کوچک است که علاه بر زمین شناسان که برای نمونه برداری و کارهای علمی از آن استفاده میکنند، برای شکستن قطعات سنگی هم کاربرد دارد.

مطالب مرتبط:

انواع پتک کدام اند؟

چگونه انواع تبر را بشناسیم؟ هر تبر برای چه کاری ساخته شده؟

نوشته‌های مشابه

3 دیدگاه

  1. باسلام
    وب سایت زیبا،ساده و با فونت مناسبی می باشد.
    مطالب ساده و مفید ارائه شده و از تکلف به دور است.
    زیبایی طراحی سایت واقعا جالب است.

    1. تشکر میکنم از دقت نظر همراه با لطف شما اگر نقدی هم دارید حتما خوشحال میشیم بشنویم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.