|

راهنمای کامل خرید چراغ قوه

چراغ قوه یک چراغ الکتریکی قابل حمل است که از یک منبع نور و یک سطح بازتابنده یا رفلکتور تشکیل شده. یک باطری هم انرژی لازم برای آن را فراهم می‌کند. معمولا منبع نور چراغ قوه یک لامپ رشته‌ای یا لامپ LED است.

تاریخچه

با اختراع باطری خشک و لامپ رشته‌ای مینیاتوری برای اولین بار چراغ قوه در سال ۱۸۹۹ ساخته شد و از آن زمان به دلیل کاربردهای زیاد روز به روز بیشتر جای خود را در زندگی انسان‌ها باز کرد. امروز تقریبا هیچ خانه‌ای را نمی‌توان یافت که حداقل یک چراغ قوه در آن موجود نباشد. اگرچه با فراگیر شدن استفاده از گوشی‌های هوشمند، هر گوشی خود می‌تواند تبدیل به یک چراغ قوه بشود اما محدودیت در مصرف باطری در طولانی مدت، قدرت کمتر نور گوشی و مقاومت کمتر آن در برابر شرایط سخت، باعث شده تا چراغ قوه همچان ابزاری کاربردی در خانه‌ و کارگاه باقی بماند.

انواع چراغ قوه

چراغ قوه در اشکال، ابعاد و قیمت‌های گوناگونی به تولید می‌رسد که هر کدام برای برطرف کردن یک نیاز طراحی شده‌اند. باتوجه به گوناگونی این فاکتورها برای خرید یک چراغ قوه باید از قبل مواردی را در نظر داشت که کوتاه به آن‌ها اشاره‌ای می‌کنیم:

میزان نور خروجی

لومن واحد اندازه‌گیری مقدار نور خروجی است. هر چه این واحد بزرگ تر باشد یعنی لامپ نور بیشتری تولید می‌کند. لومن بیشتر مساوی روشنایی بیش‌تر و ایجاد روشنایی در محدوده بزرگتری است. خروجی چراغ قوه های مختلف معمولا بین ۲۰ تا ۳۵۰۰ لومن است.

برای مثال انواعی از چراغ قوه که بین ۲۵-۱ لومن نور تولید می‌کنند برای روشن کردن هدف های نزدیک و مطالعه در نور کم مناسب اند. این مدل‌ها معمولا ابعاد خیلی کوچکی دارند و شبیه جاکلیدی یا به شکل قلمی ساخته می‌شوند تا بتوان آن‌ها را همیشه همراه داشت.

بین ۲۵ تا ۱۰۰ لومن پرکاربردترین مدل چراغ قوه به حساب می‌آید و نور آن برای اکثر نیازهای معمولی کافی است. برای استفاده در منزل و انجام تعمیرات مناسب‌ است. یک لامپ ۱۰۰ لومنی تا تقریبا فاصله ۵ متری را روشن می‌کند. اکثر گوشی‌های موبایل چراغ قوه‌ای با نور بین ۳۰ تا ۵۰ لومن دارند.

۱۰۰ تا ۱۰۰۰ لومن معمولا در چراغ‌ قوه‌های تاکتیکال دیده می‌شود. برای استفاده در فضای باز، چادر زدن در طبیعت، پیاده روی در شب، موارد اضطراری، حفاظتی و حتی در زمان ساخت‌وساز و کار در محیط‌های تاریک کاربرد دارد. قدرت این میزان نور به حدی هست که تاباندن مستقیم آن به چشم دید فرد را برای مدتی مختل می‌کند، به همین خاطر برخی آن را به عنوان وسیله دفاع شخصی نیز استفاده می‌کنند. برای درک بهتر مثلا یک لامپ ۶۰ وات رشته‌ای تقریبا ۹۰۰ لومن نور تولید می‌کند. برای اکثر مردم چراغ قوه‌ای با خروجی نهایتا ۱۰۰۰ لومن کافی است.

بیش از۱۰۰۰ لومن به قدری نورانی است که شب را تبدیل به روز کند. برای عملیات امداد و نجات و جست‌وجو، عملیات نظامی، غواصی زیر آب، حرکت داخل غار و به طور کلی فضاهایی در این حد تاریک کاربرد دارد. مقدار نور خروجی این دسته بسیار زیاد است و باید توجه کرد به همین خاطر استفاده از آن‌ها در فضاهای کوچک و جاهایی که مقداری نور وجود دارد حتی باعث اذیت شدن چشم افراد می‌شود.

بعضی چراغ قوه‌ها امکان تنظیم بین دو یا چند خروجی متفاوت نور را دارند. مقدار لومن نور خروجی، ارتباط مستقیمی با مصرف شارژ باطری دارد. به عبارت ساده‌تر هرچه لامپ نور بیشتری تولید کند، باطری زودتر خالی از شارژ می‌شود.

مقایسه لومن

بیشترین فاصله‌ای هم که پرتو نور چراغ قوه آن را روشن می‌کند برد پرتو نور نامیده می‌شود. این فاکتور هم به شکلی ارتباط مستقیمی با میزان لومن خروجی لامپ دارد.

نوع لامپ چراغ قوه

لامپ‌های رشته‌ای در سال‌های گذشته تقریبا تنها مدل موجود در بازار بودند و هنوز هم با اینکه استفاده از آن‌ها کاهش پیدا کرده در بسیاری خانه‌ها پیدا می‌شوند. در این لامپ از سیم تنگستن استفاده شده. در لامپ های رشته‌ای معمولا به ازای هر وات توان لامپ بین ۸ تا ۲۲ لومن نور تولید می‌شود. این لامپ‌ها حرارت زیادی تولید می‌کنند و در برابر ضربه هم آسیب‌پذیرتر اند.

لامپ گازی شامل گاز کریپتون و زنون است با رشته سیمی شبیه لامپ رشته‌ای. تولید نور بیشتر در کنار عمر بالاتر از ویژگی‌های این لامپ است.

لامپ HID یک مدل دیگر است که محفظه آن با گاز مخصوصی پر شده. این مدل چراغ قوه نور بسیار زیادی تولید می‌کند، به علاوه این‌که قیمت نسبتا بالاتری هم دارد به همین خاطر معمولا برای استفاده روزمره خریداری نمی‌شود.

چراغ قوه زنون

چراغ قوه‌های LED از یک یا چند LED ساخته شده‌اند. نسبت به چراغ قوه‌های رشته‌ای شاید کمی گران‌تر باشند اما مصرف برق بسیار پایین‌تر، طول عمر بیشتر و معمولا قابلیت تنظیم شدت نور خروجی دارند. گفته می‌شود به ازای هر وات ۱۰۰ لومن نور تولید می‌کنند که در مقایسه با عدد ۸ تا ۲۲ لومن در لامپ‌های رشته‌ای به تولید نور بسیار بیشتر در مقابل مصرف برق کم‌تر منجر می‌شود. همه این مزایای LED باعث شده تا امروزه عموما از لامپ‌های LED در ساخت چراغ قوه استفاده بشود. نوری که لامپ LED تولید می‌کند نسبت به لامپ رشته‌ای رنگ متفاوتی دارد و طیف نوری آن بیشتر به آبی می‌زند.

LED

زمان قابل کار(run time)

مدت زمانی است که چراغ می‌تواند روشن بماند قبل از آن که میزان نور خروجی آن به ۱۰ درصد نور خروجی با باتری‌های پر برسد. شدت نور چراغ‌ها معمولا با خالی شدن باتری به تدریج کم می‌شود یا ممکن است میزان آن ثابت بماند ولی به طور ناگهانی کاهش شدیدی پیدا کند. مقدار آن برحسب ساعت یا لومن در ساعت مشخص می‌شود.

نوع پرتو

پرتو ثابت که یک شعاع نوری را در فاصله کم پخش می‌کند. برای استفاده در فاصله نزدیک خوب است و در پیاده روی یا نصب در یک مکان خاص به کار برده می‌شود.

پرتو متمرکز شده که عرض پرتو نور را کم و برد آن را زیاد می‌کند. به این ترتیب نور پخش نمی‌شود و فقط روی یک نقطه در فاصله دور به شکل متمرکز تابانده می‌شود.

پرتو قابل تنظیم که در آن عرض پرتو نور قابل تنظیم است تا هم نور نقطه ای با برد زیاد و هم نور پخش شده با برد کم‌تر را فراهم بکند. در واقع در این دستگاه‌ها با تغییر نوع سطح بازتابنده پشت لامپ می‌توان میزان متمرکز شدن یا پخش شدن نور را تنظیم کرد.

نوع باطری چراغ قوه

غیرقابل شارژ که از باطری‌های قلمی AA یا نیم قلمی AAA  معمولی موجود در بازار استفاده می‌کنند. مزیت استفاده از این باطری‌ها ولتاژ خروجی بالاتر در مقایسه با وزن کم و ابعاد کوچک آن‌ها است. همچنین از آن جا که این باطری‌ها نیاز به شارژ شدن ندارند با خالی شدن باطری فقط کافی است آن‌ها را عوض کنید. این سیستم برای افرادی که مدت طولانی دور از منبع برق هستند و نمی‌توانند باطری‌ها را به طور مداوم شارژ کنند راه حل مناسبی است. این چراغ قوه‌ها ارزان‌تر هم هستند اما تهیه باطری به طور مداوم در طولانی مدت هزینه بیش‌تری را برای فرد ایجاد می‌کند.

قابل شارژ که معمولا از باطری‌های لیتیوم یون که با استفاده از جریان برق شهری، برق مستقیم، به وسیله USB و یا حتی سلول‌های خورشیدی شارژ می‌شوند. اگرچه قیمت اولیه این نوع باطری ها بالاتر است اما در طولانی‌مدت نخریدن باطری این اختلاف قیمت را جبران می‌کند.

همچنین برخی از مدل های چراغ قوه هستند که در آن ها با استفاده از یک دینام که با نیروی دست چرخانده می‌شود انرژی لازم برای روشن شدن لامپ فراهم می‌شود. این چراغ قوه‌ها برای موارد اضطراری که ممکن است به هیچ منبع انرژی دسترسی نباشد مثل زمان پس از وقوع بلایای طبیعی مناسب هستند. از بین دستگاه‌هایی که بدون نیاز به برق شارژ می‌شوند می‌توان چراغ قوه‌های خورشیدی و چراغ قوه‌های حرکتی را هم ذکر کرد. دستگاه‌های خورشیدی که باطری آن‌ها به وسیله سلول‌های خورشیدی شارژ می‌ِشود معمولا نور ضعیفی تولید می‌کنند و استقامت چندانی هم در برابر شرایط محیطی نامطلوب ندارند.

چراغ قوه‌های حرکتی هم اصلا باطری ندارند و هر زمان آن‌ها را تکان بدهید سیستم آهن‌ربایی داخل آن برق مورد نیاز برای روشن کردن لامپ را تولید می‌کند. نور بسیار ضعیفی دارد ولی برای موارد واقعا اضطراری یک گزینه جالب توجه است.

چراغ قوه حرکتی

مقاومت چراغ قوه

مقاومت چراق قوه استقامت آن را در برابر شرایط نامساعد بیان می‌کند. معمولا جنس بدنه چراغ قوه، آلومینیوم یا پلاستیک است. هر اندازه بدنه ضخیم‌تر باشد در برابر ضربه بیشتر تحمل دارد اما سنگین‌تر می‌شود. در ساخت بعضی مدل‌ها هم از فولاد استفاده می‌شود که مقاومت آن را تا حد بسیار بالایی افزایش می‌دهد.  مقاومت آن در برابر آب و گرد وخاک هم در سیستم IP ذکر می‌شود. برای مثال یک چراغ قوه که روی آن درج شده IP67 یعنی در برابر غبار کاملا مقاوم است و در برابر سقوط در آب تا عمق ۱متر نفوذ ناپذیر است.

دستگاه‌های خانگی معمولا ارزان هستند و استقامت چندان زیادی هم ندارند، چون قرار نیست از آن‌ها در شرایط سخت استفاده بشود. مدل‌های مقاوم‌تر با عنوان Heavy Duty در بازار فروخته می‌شوند. این دستگاه‌ها مقداری در برابر ضربه و سقوط مقاوم‌تر اند و از باطری‌های بزرگتری استفاده می‌کنند تا شارژ بیشتری نگه دارند. این مدل برای استفاده روزمره گزینه بهتری به حساب می‌آید.

چراغ قوه‌های حرفه‌ای هم وجود دارند که مناسب کسانی است که در تاریکی کار می‌کنند. چنین ابزاری باید قابلیت اطمینان زیادی داشته باشد تا در میانه کار ناگهان خاموش نشود، ‌کار کردن با آن و نگه داشتن آن راحت باشد و در برابر ضربه هم بیشترین مقاومت را از خودش نشان بدهد.

چراغ قوه تاکتیکال هم آخرین دسته از نظر استقامت بالا در شرایط محیطی است و در رده نظامی به حساب می‌آید. معمولا بیش از ۱۰۰۰ لومن نور تولید می‌کند و نه تنها ضربه که باید در برابر آب،‌ زنگ زدگی،‌ خوردگی،‌ حرارت و تمام شرایط نامساعد محیطی دوام و ماندگاری خوبی از خودش نشان بدهد.

چراغ قوه تاکتیکال

در برخی چراغ قوه‌ها هم امکان تنظیم نوع نوردهی وجود دارد. وجود یک حالت برای نوردهی بسیار شدید برای مواقع اضطراری می‌تواند بسیار مفید باشد. در برخی دیگر از مدل ها امکان علامت دادن مثل علامت اضطراری SOS به وسیله روشن و خاموش شدن چراغ به طور خودکار در نظر گرفته شده.

نوشته‌های مرتبط:

نوشته‌های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.