دمنده یا برگ روب چیست و چه انواعی دارد؟
دمنده چیست؟
دمنده، بلوور، برگ روب یا خزان روب همگی در مجموع اسمهای مختلف یک ابزار است. ابزاری که با ایجاد یک جریان هوا برای تمیز کردن برگ، خاک و دیگر خرده ریزهها از روی زمین یا هر چیز دیگری استفاده میشود. دمنده یک ابزار بسیار کاربردی است، شاید در ایران کمتر شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته باشد به همین خاطر باید بیشتر به اهمیت آن توجه کنیم.
خانههای ویلایی، باغچهها و فضاهای سبز اصلیترین زمینههای کاری این ابزار را تشکیل میدهند. یک دمنده خوب در فصل پاییز زحمت جمع کردن برگها و در تمام طول سال زحمت جارو کشیدن حیاط را از روی دوش فرد برمیدارد. حتی میتواند جایگزین شستوشوی زمین در بعضی موارد هم بشود و از این طریق کمک زیادی نیز به صرفه جویی آب بکند. علاوهبر فضاهای باز، از دمنده برای تمیز کردن داخل شیارها و مکانهایی که دسترسی خوبی ندارند هم میشود استفاده کرد.
انواع دمنده
بلوورها مثل تمام ابزارهای دیگر در انواع مختلفی ساخته میشوند تا نیازهای مختلفی را پوشش بدهند. براساس انتظاراتی که فرد از دستگاه دارد، بزرگی فضایی که در آن قرار به کار گرفته بشود، میزان سر و صدای قابل تحمل و هزینهای که قرار است پرداخت بشود گزینههای متفاوتی از دمندهها وجود دارند. در ادامه دقیقتر این تنوع را بررسی میکنیم.
قدرت دمنده
دمنده سبک، معمولی و پرکاربردترین نوع دمنده است که در خانهها کاربرد دارد. برقی است. قدرت خیلی زیادی ندارد اما برای کارهایی که داخل خانه پیش میآید، مناسب است. معمولا از آن مثل یک جارو استفاده میشود و گرد و خاک و برگ و چیزهای سبک دیگر را میتواند جابهجا کند اما توان آن برای بلندکردن هر چیز سنگینتر، حتی چیزی مثل یک برگ خیس هم شاید کافی نباشد. صدای زیادی تولید نمیکند و مناسب محیط خانه است. ارزانترین مدل است.
دمنده قدرتی، نسبت به مدل قبلی قویتر است، کار با آن سرعت بیشتری دارد و اجرام سنگینتری را روی زمین جابهجا میکند. نسبتا گرانتر است اما مدلهای برقی همچنان خیلی گران نیستند. سرعت پرتاب باد آن بیشتر است و برای حیاطهای بزرگتر خوب است.
دمنده بنزینی: آخرین مرحله برای قدرت دادن به یک دمنده تبدیل موتور الکتریکی آن به یک موتور بنزینی است. موتورهای بنزینی قدرت بسیار بیشتری تولید میکنند و برای بیشترین حجم کار طراحی میشوند. سرعت کار با این دستگاه خیلی بیشتر است و چون به سیم احتیاجی ندارد به راحتی میشود آن را جابهجا کرد و در محیطهای خیلی بزرگ به کار گرفت. در مقابل این مزایا، دمنده بنزینی صدای وحشتناکی تولید میکند که داخل فضای شهری همسایهها را آزار خواهد داد، دود میکند و سنگین است. موتورهای بنزینی مراقبت بیشتر و نگهداری اصولیتری نیاز دارند.
مدل های بنزینی خود به سه دسته تقسیم میشوند:
دمنده بنزینی دستی، که در بین مدلهای بنزینی کمترین قدرت را دارد بیشتر برای یک حیاط خیلی بزرگ و باغچهها مناسب است و درست است که صدای زیادی دارد اما قابل تحمل است.
دمنده بنزینی کوله ای به خاطر وزن زیاد (تقریبا ۱۰ کیلوگرم به بالا) در دست گرفتن آن راحت نیست به همین خاطر شبیه یک کوله پشتی طراحی شده. برای مجتمعهای آپارتمانی، پارکینگها و فضاهای بسیار بزرگی شبیه این مناسب است. دمنده کوله ای یک ابزار حرفهای است با معایب و مزایای خودش و چندان به درد استفاده در خانههای معمولی نمیخورد. صدای واقعا زیادی تولید میکند به حدی که کسی که با آن کار میکند باید از محافظ گوش ضد صدا استفاده کند در غیر این صورت به گوشهای خود آسیب میزند.
دمنده چرخ دار قدرتمندترین دستگاه دمنده است. به خاطر وزن خیلی زیاد (تا ۵۰ کیلوگرم و حتی بیشتر!) روی یک سهپایه چرخدار سوار میشود. گرانترین دستگاههای موجود در بازار از این مدل هستند. به جز قدرت بیشتر کسانی که مشکل کمر درد دارند هم به جای دمندههای کولهای با این دستگاه راحتتر کار میکنند.
سیستم عملکردی
دمنده شارژی معمولا جزو مدلهای کم قدرت خانگی است. باطری دارد و میشود به راحتی آن را جابهجا کرد ولی مدت محدودی میشود با آن کار کرد و زود شارژ تمام میکند. وزن باطری هم مقداری آن را سنگینتر میکند. کمی گرانتر از مدلهای سیمی است.
دمنده برقی سیمی نسبت به مدلهای بدون سیم قدرت بیشتری دارد اما طول سیم مقداری محدودیت در کارکرد آن به وجود میآورد. مشکل تمام شدن باطری را ندارد و میشود طولانی مدت با آن کار کرد.
دمنده بنزینی با موتور دو زمانه قدرت زیاد و قیمت مناسب را در کنار بنزین و روغن با هم ترکیب میکند. از مدلهای برقی گرانتر است اما از موتورچهارزمانه ارزانتر.
دمنده بنزینی با موتور چهار زمانه که در مقابل هزینه بیشتری که باید برای خرید آن پرداخت کنید بیشترین قدرت خروجی را هم از موتور این مدل تحویل میگیرید. دود کمتری میکند و لازم نیست مثل موتور دو زمانه مخلوط بنزین و روغن را برای عملکردش از پیش تهیه کرد. نگهداری از آن هم راحتتر است.
شرکتهای تولید کننده دو پارامتر برای مقایسه قدرت دستگاه به طور کلی در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند. یکی حجم هوای تولید شده در واحد زمان (CFM) و دیگری سرعت جریان هوا (MPH). حجم هوای تولید شده در واحد زمان کمک میکند بفهمیم دستگاه در هر دقیقه چه مقدار هوا را جابهجا میکند و در نتیجه سرعت کار کردن با آن چقدر است. در طرف دیگر سرعت جریان هوا، قدرت دستگاه را نشان میدهد و مشخص میکند دمنده، ذرات تا چه وزنی را میتواند از جای خود بلند و جابهجا کند.
امکانات اضافه
برخی از شرکتهای سازنده امکانات اضافهتری روی برخی مدلها تعبیه میکنند تا کار کردن با آنها راحتتر بشود، کمتر باعث خستگی بشوند، یا از دستگاه برای یک کار دیگر هم بشود استفاده کرد و دامنه عملکرد آن را افزایش داد.
یکی از مهمترین این ویژگیها توانایی مکش به اضافه دهش است. به کمک توانایی مکش، مثل یک جاروبرقی کوچک همه چیزی که دمنده یکجا جمع کرده را میشود داخل کیسه دستگاه کشید.
سیستم ضد لرزش: بعضی از دستگاهها مخصوصا مدلهای بنزینی قدرت خیلی زیادی دارند و موتور آنها لرزش زیادی تولید میکند. مخصوصا روی دمنده های کولهای این لرزش در طولانی مدت میتواند خیلی اذیت کننده بشود. به همین خاطر روی بعضی دستگاهها سیستم ضد لرزش طراحی میشود.
تنظیم سرعت که کمک میکند بین دو یا چند سرعت مختلف دستگاه را تنظیم کرد.
سری قابل تعویض در بعضی مدلها وجود دارد و هر کدام از سریها برای یک کارایی مناسب اند. برای پخش کردن باد، هل دادن برگها و بالا بردن سرعت کار سری پهن، برای متمرکز کردن آن در یک نقطه، جارو کردن خاک و بلندکردن تکههای سنگینتر سری نازک، برای محلهایی که دسترسی به آن وجود ندارد سری بلند و …
مطالب مرتبط موجود که شاید مایل به مطاله آن باشید:
Let’s see what will happen next