انواع سیملختکن کدام اند؟
سیملختکن ابزاری است برای حذف کردن روکش پلاستیکی سیم بدون اینکه خود سیم صدمهای ببیند. معمولا برق کاران روکش سیم را از بین میبرند تا بتوانند یک سیم را به یک سوکت یا دو سیم مختلف را به هم متصل بکنند، یا بخشی از یک سیم را تعمیر.
سیملختکن چند مدل مختلف دارد. انواع مختلف در اندازههای گوناگون تولید میشوند و معمولا قسمتی هم برای قطع کردن و بریدن سیم دارند. جنس این وسیله معمولا ازفولاد است و روی دستهها را با روکش پلاستیکی میپوشانند تا عایق جریان برق باشد.
سیملختکن دستی
مشابه یک سیم چین است که از دو تیغه تشکیل شده فقط وسط این تیغه، یک فرورفتگی وجود دارد که محل قرار گرفتن سیم است. این فرورفتگی کمک میکند راحتتر سیم را بدون بریده شدن لختکرد. برای این کار انبر را دور سیم قرار میدهند و با کمی فشار میچرخانند تا روکش آن در نقطه مورد نظر بریده بشود. از آن جا که خود فرد دهانه انبر را باز و بسته میکند میتوان از آن برای تمامی اندازههای مختلف سیم استفاده کرد. فقط کافی است برای سیمهای کوچکتر دهانه را بستهتر و برای سیمهای ضخیم دهانه را بازتر گذاشت. روی دسته این مدل یک پیچ وجود دارد که میزان بسته شدن دهانه را به وسیله آن تنظیم میکنند. از آن جا که خیلی دقیق نمیتوان چنین ابزارهایی را تنظیم کرد معمولا هنگام کار کردن تعدادی از رشتههای سیم را هم میبرند.
نوع دیگری هم از این وسیله وجود دارد که به جای یک فرو رفتگی چندین فرورفتگی روی زبانه انبر وجود دارد که هر کدام آنها مناسب یک سایز سیم است. برای از بین بردن عایق سیم آن را داخل حفره مناسب قرار میدهند، انبر را بسته و سیم را میکشند. این مدل نسبت به مدل قبل این مزیت را دارد که احتمال بریده شدن رشته های سیم را کمتر میکند.
سیملختکن خودکار
دو زبانه دارد. سیم داخل انبر میشود. با فشار دادن دسته یک سر سیم داخل یکی از زبانهها گیر میکند و زبانه دیگر با یک تیغه دور سر دیگر سیم را میبرد تا روکش از سیم جدا بشود. در این انبر سایز سیم مهم نیست و خود انبر به طور اتوماتیک به اندازه قطر سیم تنظیم میشود و هر سایزی داخل آن قرار بگیرد بدون هیچ تنظیم خاصی روکش سیم را جدا میکند.
یک مدل دیگر از این وسیله وجود دارد که مثل مدل دستی شکافهای مختلف برای سایزهای مختلف سیم دارد. عملکرد آن کامل مشابه مدل اتوماتیک است فقط مزیت آن این است که امکان صدمه دیدن خود سیم را کمتر میکند.
مطالب مرتبط: